Ook tijdens Corona leer je meer van fouten maken

Door Peter Freriks - Consultant Career Openers Young Executives

Corona maakt het makkelijker toptalent te onderscheiden van gewoon talent. Waar de meeste mensen het liefst veilig in hun comfort zone blijven zitten, weten toptalenten dat je ook nu (misschien wel juist nu) discomfort moet opzoeken. Zij weten wat oma’s je na tachtig jaar levenservaring ook zullen vertellen: je leert meer van fouten maken.

Binnen Career Openers Young Executives werken we met toptalent. Hierbij denk je al snel aan iemand die alleen uitmuntende prestaties levert, altijd uitblinkt en perfect werk aflevert. Het tegendeel is waar. Ook toptalenten maken fouten – het zijn tenslotte ook maar mensen. Het is de manier waarop ze met die fouten omgaan wat ze onderscheidt.

Growth mindset vs. fixed mindset

Carol Dweck (Stanford University) deed jarenlang onderzoek naar hoe mensen doelen stellen en leren. Zij kwam erachter dat er simpel gezegd twee type mensen zijn: mensen met een growth mindset en met een fixed mindset.

Als we even heel erg overdrijven, denken mensen met een fixed mindset na een rampzalig eerste potje darts in termen als: ‘Daar ben ik nou eenmaal niet goed in’. Iemand met dit zelfperspectief gaat ervan uit dat zaken als prestaties, kwaliteiten, eigenschappen en tekortkomingen zijn wat ze zijn. Er is in dit zelfbeeld weinig ruimte voor groei en potentie.

Mensen met een growth mindset zien niet snel problemen waar je niets meer aan kunt veranderen. Zij zien eerder mogelijkheden, uitdagingen en kansen. Je raadt het waarschijnlijk al, maar toptalenten hebben zo’n groeimindset.

Drang om te leren

Waarschijnlijk ken je de uitspraak van Pipi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan’. Typisch een gedachte die iemand met een growth mindset zou kunnen hebben. Mensen met een groeimindset geloven niet dat prestaties en kwaliteiten statisch zijn. Ze geloven dat ze, bij wijze van spreken, morgen kunnen wat vandaag nog niet mogelijk is. Tegenslagen herkennen ze als leermoment, een onderdeel van een belangrijke ontwikkeling.

Vergis je niet: ook mensen met een growth mindset zijn onzeker en vinden dingen spannend. Toch is hun drang om te leren zo groot dat zij zich bijvoorbeeld storten op nieuwe werkzaamheden, zelfs als die niet binnen hun expertise liggen.

Omgaan met uitdagingen en fouten

Een van de belangrijkste kenmerken dat toptalent onderscheidt van gewoon talent is dan ook zelfperspectief: de manier waarop ze omgaan met hun uitdagingen en fouten, hoe ze zichzelf evalueren en hoe ze zichzelf daardoor uiteindelijk ontwikkelen.

De drang om zich te ontwikkelen staat centraal. Bij gewone talenten is dat vaak niet zo. De angst om te falen of om zichzelf te confronteren met een te grote uitdaging weerhoudt ze vaak ervan topprestaties te leveren. Leveren ze die toch? Dan verbinden ze dat hoogstwaarschijnlijk aan vaststaande zaken als talent, intelligentie of de omgeving. We zien en bemiddelen veel kandidaten met een growth mindset, ook nu gelukkig. Deze kandidaten kijken ook in deze tijd naar groeimogelijkheden die een (externe) loopbaanstap hen biedt. Natuurlijk doen ze dat op een realistische en weloverwogen wijze, maar ze kijken anders naar drempels dan kandidaten met een fixed mindset.

Lees ook

Gerelateerde artikelen
Blog

Blog: Authentieke leiders selecteren

Onderzoek laat zien dat mensen in organisaties steeds vaker voor ‘een persoon’, in plaats van voor ‘een bedrijf’ werken. Voor het behoud van talent is de persoonlijke relatie met leiders dus een steeds belangrijkere factor. Dit zet de rol van leiders, en dan met name de mate waarin zij authentiek zijn in de spotlight. Wat…

Blog

Blog: New to the family?

New to the family? In Nederland zijn familiebedrijven goed voor dertig procent van de banen en steeds vaker wordt een loopbaanstap richting een familiebedrijf overwogen. De inspirerende geschiedenis, de sterke, bedrijfscultuur, en het feit dat het vaak wat kleinere bedrijven zijn, zijn o.a. redenen dat management- en directierollen binnen familiebedrijven gewild zijn. Echter, het succes…