Edorsement

YINX GROUP

Coaching als skill voor sterk leiderschap

Als leider, manager of ervaren professional weet je als geen ander dat de tijden zijn veranderd. Een leider moet vooral ondersteunen, inspireren en motiveren om het potentieel van de mensen in zijn/haar unit/organisatie maximaal te benutten. Dit vereist een andere vorm van interpersoonlijke communicatie. Coachingsvaardigheden geven je de basis en het framewerk dat je nodig hebt om dit te leren. Maar hoe ontwikkel je zo’n coachende leiderschapsstijl?

We bevelen je graag een korte nieuwe opleiding aan die interessant is voor elke new generation leader: het Coach Potential Program (CPP) van YINX. Door de combinatie van een leiderschapsprogramma en coachingsopleiding leer je niet alleen je eigen potentie vrij te spelen, maar ook die van je team en organisatie.

Het programma wordt niet door de minste geleid. Saskia Palmen is een succesvol psychiater die cum laude afstudeerde aan het VUmc en promoveerde aan de Universiteit Utrecht. Gabriëlle Sepers heeft een diverse achtergrond: van dansacademie tot corporate (onder andere als Chief Compliance & Risk Officer bij KPN), en van duikinstructeur tot management consultant bij McKinsey. Het gehele team achter het CPP is zeer ervaren en heeft een sterk trackrecord in training, coaching en leiderschap.

Waarom zou iedere leider (in spé) jullie CPP moeten doen?

“Leiders in de 21ste eeuw kunnen eenvoudigweg niet (meer) alle antwoorden hebben. Er is vaak geen eenduidige stip meer aan de horizon om je koers mee te bepalen. Van huidige leiders wordt gevraagd te leren vertrouwen op hun interne kompas: wat is op dit moment de richting? Welke beweging wordt er van mij, mijn team, mijn organisatie gevraagd?

Om als leider met onzekere en continu veranderende kennis een nieuwe koers uit te kunnen zetten zijn twee zaken cruciaal: eigen verantwoordelijkheid en samenwerking. Dit noemen wij personal en relational alignment, de twee pijlers van het CPP.

We stappen af van het traditionele ‘instructies geven en controleren’. We bewegen naar een model waarin leiders ondersteuning en begeleiding geven en daarnaast werknemers leren hoe ze zich kunnen aanpassen aan constant veranderende omgevingen op manieren die nieuwe energie, innovatie en toewijding ontketenen.

Dat vraagt om een andere manier van luisteren en communiceren, om coachend leiderschap. Leiden door te verbinden met jezelf én met de ander. Leiden vanuit jouw unieke plek, waar je stevig staat én je hart open hebt. Leiden vanuit: ik zie je, ik geloof in je, ik investeer in je en ik verwacht je beste inspanningen.

Als coach opereer je vanuit de mindset van het niet-weten, vertrouwen in de ander en nieuwsgierigheid. Je hanteert een doelgerichte aanpak, vanuit een diepe verbinding. Je gebruikt effectieve communicatietechnieken op verschillende lagen. Daarmee faciliteer je inzicht en actie. Dat leer je allemaal in het CPP.“

Wat maakt jullie opleiding anders dan die van anderen?

“Het CPP is een combinatie van een transformerend leiderschapsprogramma en een skills-based coachopleiding. Het programma maakt gebruik van zowel eeuwenoude als de meest recente (wetenschappelijke) bronnen en methodieken. De deelnemers worden uitgenodigd om hun eigen authentieke stijl hierin te ontdekken.

Er is daarnaast veel persoonlijke aandacht: je hebt een eigen facilitator, en je stelt je persoonlijke doelen op voor het programma. Op basis van deze doelen worden je persoonlijke leerervaringen vormgegeven.”

De opleiding bestaat uit een aantal modules. Welke is echt mindblowing voor de deelnemers?

“Naast een persoonlijke leerervaring zijn er 11 modules die alle deelnemers doorlopen. Voorbeelden hiervan zijn Being present, Creating safety, Defining purpose, Working with energy, Listening with all senses, Deepening connection, en The Brain.” Mindblowing is Working with energy waarin je kennismaakt met het menselijk energie systeem, energie management, chakra’s en leert hoe je met energie kunt werken in coaching. Zelfs de grootste criticasters geven hier hoog over op.

Geïnteresseerd geworden in het Coach Potential Program? Op de website van YINX is meer informatie te vinden.